In de Martinikerk is er vanaf 29 april t/m 30 juni de ‘Schatten van Yesse’ te bewonderen. 
Veel van de archeologische vondsten zijn de afgelopen jaren op het terrein van het voormalige cisterciënzer vrouwenklooster Yesse in Haren gevonden.
Het GIA verricht daar jaarlijks onderzoek met archeologiestudenten.
De tentoonstelling in de kooromgang van de Martinikerk bevat ook eerdere vondsten van Yesse, afkomstig uit het Noordelijk Archeologisch Depot, uit de collectie van de gemeente Groningen en het Groninger Museum.

In de Groninger Universiteitsbibliotheek en in de Groninger Archieven zijn parallelle exposities ingericht. Van de exposities is een catalogus gemaakt. 

Dagelijks leven in het klooster

In de Martinikerk wordt het dagelijks leven in klooster Yesse aan de hand van talrijke voorwerpen toegelicht. Aan de orde komen onder meer de verschillende bewoners en bezoekers van het klooster, de ‘handelscontacten’ buiten het klooster, de turfwinningsactiviteiten in Kropswolde, de kloosterbouw, de rol van de keldermeester, een kijkje in de keuken van Yesse en natuurlijk de rol die Caesarius en zijn abt Henricus speelden in de geschiedenis van Yesse. In een speciaal voor dit doel ingerichte biechtstoel is de film ‘Caesarius’ van Willem Hoiting te bekijken. 

Op de tentoonstelling in de Martinikerk zullen onder meer te zien zijn:

  • archeologische vondsten Klooster Yesse

  • objecten uit bezoekerscentrum Klooster Yesse

  • objecten uit Noordelijk Archeologisch Depot Nuis

  • handschrift UB Bijzondere Collecties

  • pelgrimsinsignes Collectie gemeente Groningen

  • objecten uit Groninger Museum

  • film 'Caesarius'

06 boekslot2.jpg
05 sgrafitto_te_nemen_overzichtsfoto.jpg
15 keulen 02 INC 46 01r.jpg
11 kam2.jpg

Voor de openingstijden, klik op bezoek.

Universiteitsbibliotheek

In de parallelle expositie op de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek (Broerstraat 4, Groningen) wordt een schat aan middeleeuwse handschriften en kaarten rond Yesse getoond. Daarnaast is er aandacht voor het cisterciënzer Sint-Bernardusklooster in Aduard, de Martinikerk in Groningen, kloostergebouwen, kloosterlingen en hun dagelijkse bezigheden, heiligen en wonderen, bedevaarten en pelgrimages.

OPENINGSTIJDEN UB, 15 april t/m 15 mei 2022, ma. t/m vr., 08.30 - 00.00 uur. za. en zo., 08.30 - 22.00 uur

Bovendien is een digitale expositie te bewonderen: handschriften en kaarten UB Bijzondere Collecties.

Groninger Archieven

Bij de Groninger Archieven (Cascadeplein 4, Groningen) worden in een wisselexpositie in de hal talrijke kaarten en akten getoond, die alle een relatie met klooster Yesse, met Groninger kloosters en met de Martinikerk hebben.

OPENINSGTIJDEN GRONINGER ARCHIEVEN, 29 april t/m 11 juni, di. t/m vr., 09.00 - 17.00 uur (m.u.v. 5, 6, 26 en 27 mei)

De Groninger Archieven stellen bezoekers op verzoek hoogwaardige digitale bestanden van tentoongestelde kaarten of akten ter beschikking.

In de hal van het gemeentelijk kantoor aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen is ook nog een vitrine vol archeologische vondsten van Yesse ingericht

OPENINGSTIJDEN, 29 april t/m 30 juni 2022, ma. t/m vr., 9.00 - 17.00 uur